De traditie van Zhan Zhuang Chi Kung

De traditionele lijn

De basis van de Zhan Zhuang ligt meer dan tweeduizend jaar terug. Echter nog geen 150 jaar terug was Wang Xiang Zhai (1885-1963) de eerste grootmeester die deze traditie in de openbaarheid bracht. Zijn uitgangspunt was dat elke beweging vanuit stilte komt. Hij ontwikkelde daarmee de martiale toepassing van de Zhan Zhuang, Da Cheng Chuan of I Chuan.

Grootmeester Wang Xiang-Zhai

“A small movement is better than a big movement,

No movement is better than a small movement,

Stillness is the mother of all movements.”

Een van zijn leerlingen, grootmeester Yu Yong Nian (1920-2015) studeerde eerst westerse geneeskunde en tandheelkunde. Vanwege gezondheidsklachten begon hij bij grootmeester Wang te trainen. Grootmeester Yu ervoer zoveel profijt van de Zhan Zhuang, dat hij besloot de interne geneeskundige aspecten van de Zhan Zhuang verder te ontwikkelen.

Grootmeester Yu Yong-Nian

Een van grootmeester Yu’s leerlingen, meester Lam Kam Chuen, zelf geschoold in de traditionele Chinese geneeskunde en in vele chi kung stijlen, bracht de Zhan Zhuang naar Engeland. Met toestemming van grootmeester Yu is onder leiding van meester Lam een Europese Zhan-Zhuang-school opgericht, met als basis Londen. Meester Lam is inmiddels naar Amerika verhuisd en legt zich daar toe op de geneeskundige kant van de Chi Kung.

Meester Lam Kam Chuen

Ook in Nederland bestaan dependances van deze school. Mijn lerares Rebekka Lüthi heeft onder andere getraind bij Meester Lam en Peter den Dekker. Inmiddels traint Rebekka sinds een aantal jaar bij Ole Eskildsen, een andere meester in de I Chuan stijl.

Rebekka

Rebekka Lüthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s